Suporteri

La Oradea, stadionul trebuie să fie noua galerie!

După 1990, în jurul lui FC Bihor s-a constituit o galerie intitulată „Rebelii Orădeni", condusă de Nicuşor Gheorghiţă şi alcătuită din sute de membri cotizanţi, care au fost alături de echipa favorită la bine şi la rău.

Odată cu schimbările petrecute în 2010 în organizarea clubului orădean, dar şi în componenţa lotului echipei FC Bihor, care are acum o medie de vârstă puţin peste 20 de ani, „Rebelii Orădeni" s-au autodesfinţat, locul lor fiind luat de un grup de studenţi entuziaşti care au constituit, în primăvară, Asociaţia Suporterilor Orădeni.

Reuniţi încă din 2005 în grupul de suporteri intitulat „Peluza Nord", numărul lor a crescut de la un meci al altul prin cooptarea unor tineri care afirmă că doresc să elimine agresiunea, verbală şi fizică, din tribunele stadioanelor.

Intenţia anunţată a suporterilor orădeni din „Peluza Nord" este de a alcătui, în cel mai scurt timp, o galerie care să devină cu adevărat al doisprezecelea jucător al echipei FC Bihor. În acelaşi timp, speranţa lor este ca echipa să promoveze în Liga I, astfel încât tribunele stadonului „Iuliu Bodola" să devină neîncăpătoare.

Prezenţa lor este remarcată la fiecare meci pe care echipa orădeană îl dispută pe teren propriu şi în deplasare prin fair-play-ul cu care ştiu să-şi susţină favoriţii.

În ciuda faptului că nu dispun de sponsorizări, membrii „Peluzei Nord" au dorit să rămână independenţi faţă de clubul FC Bihor şi să se autofinanţeze.

La rândul său, conducerea clubului nu încurajează susţinerea unei galerii „oficiale", miza fiind reînvierea emulaţiei de odinioară în jurul fenomenului fotbalistic local, renaşterea spiritului colectiv al iubitorilor de fotbal. „Galeria echipei trebuie să fie întregul stadion", aceasta este noua filozofie a FC Bihor, enunţată de directorul de marketing Andrei Bondor.

Iar faptul că acest scop este urmărit cu asiduitate îl arată acţiunile fără precedent petrecute în ultimul sezon, cum ar fi: acordarea de gratuităţi de acces cu buletinul, distribuirea de invitaţii gratuite, tipărirea de materiale promoţionale oferite de asemenea gratuit, împărţirea de tricouri, şepci, pelerine de ploaie branduite în culorile şi cu emblema FC Bihor la intrarea în stadion, transformarea fiecărui meci de pe teren propriu într-o adevărată sărbătoare destinată întregii familii ş.a.m.d.

Un alt segment important al fanilor FC Bihor este grupat pe internet, pe diverse site-uri, pe secţiunile de specialitate ale portalurilor locale de ştiri sau pe pagini create în reţelele de socializare. Aici, suporterii se organizează în preajma meciurilor şi comentează, pozitiv sau begativ, noutăţile de la club ori prestaţiile, mai mult sau mai puţin reuşite, ale echipei.

Toate au, însă, un numitor comun, pe care se poate clădi un viitor frumos: dragostea pentru FC Bihor!

Iată câteva link-uri de urmărit:

FC Bihor.com - site neoficial, al suporterilor

FC Bihor FC Bihor.net - site sportiv local

Bihor Online - secţiunea dedicată FC Bihor

FC Bihor.ro - site neoficial, al suporterilor FC Bihor