Sâmbătă jucăm la Mioveni, în "oraşul auto"!
07.11.2024, 15:18foto: Argeşul vorbeşte
În acest weekend avem un nou meci în deplasare, prilej pentru suporterii noştri să ne însoţească. Ca de obicei, înaintea fiecărei deplasări, publicăm un ghid al suporterilor, cu informaţii legate de oraşul unde urmează să evoluăm, istoricul echipei adverse, dar şi locurile de vizitat. De această dată facem deplasarea în Argeş, la Mioveni, cunoscut drept oraşul auto din România, dată fiind fabrica de maşini din ţara noastră recunoscută la nivel internaţional.
ORAŞ
Mioveni (cunoscut între 1964 și 1996 drept Colibași) este un oraș în județul Argeș, format din localitatea componentă Mioveni, aceasta fiind reședința, și din satele Clucereasa, Colibași, Făgetu și Racovița. Este situat la 15 kilometri nord-est de Pitești.
Orașul Mioveni este recunoscut pentru una dintre cele mai importante fabrici de mașini din România. Acolo se produc automobile din brandul Dacia. Fabrica face parte din gama Renault, având un rol semnificativ în economia țării. Producția de mașini a avut un impact pozitiv pentru locuitorii din zonă, oferind locuri de muncă și contribuind la dezvoltarea economică a zonei.
ISTORIE
Orașul Mioveni are o istorie de peste 500 de ani. Prima atestare documentară a fost în anul 1485, după cum ne arată izvoarele istorice. Denumirea sa vine de la un cneaz local, Mihu, Mihoveni (Mioveni), făcând referire directă la locuitorii acestei formațiuni sociale. Principalele repere istorice ale orașului Mioveni coboară spre începuturile dezvoltării social-umane, fapt atestat de uneltele de piatră șlefuită descoperite în zonele adiacente, precum și de ceramica din epoca bronzului din cimitirul satului Racovița. Numele de Colibași apare într-un hrisov emis de domnitorul Constantin Șerban, la 15 ianuarie 1655, prin care ”iartă Colibași de dijmă”.
POPULAȚIE
Conform recensământului efectuat în 2021, orașul Mioveni are o populație de 29 317 locuitori.
PE PLAN FOTBALISTIC
CS Mioveni este reprezentanta orașului Mioveni în competiția internă din Liga a 2-a. Clubul a fost înființat în anul 2000, având în palmares o semifinală și un sfert de finală de Cupa României, precum și patru promovări în campionatul divizional din România. Divizia B în 2003 și Liga 1 în 2007, 2011 și 2021.
CASA CLUBULUI C.S. MIOVENI
Stadionul Orășenesc, cunoscut și ca Stadionul Mioveni sau Stadionul Dacia, este stadionul unde își desfășoară echipa locală meciurile de acasă. După promovarea echipei în Liga a 2-a, s-au început construcțiile pentru o a doua secțiune a tribunelor. În prezent stadionul beneficiază de 8 000 de locuri.
LOCURI DE VIZITAT
Suporterilor care doresc să ne însoțească le recomandă să viziteze Mănăstirea Vioreș, care datează din anii 1573-1575. Pe lângă aceasta mai putem vizita Muzeul Etnografic – ”Profesor Constantin Năstase”, unde regăsim Cula de la Racovița, o construcție solidă, grosimea zidurilor fiind de aproximativ un metru, sub forma unui cub cu trei nivele, înălțată în 1797. De asemenea, suporterilor le recomandăm şi o plimbare prin centrul civic, unde se desfășoară cele mai importante evenimente din an.