Ştiri

Ghidul suporterului bihorean: Slatina, una dintre cele mai vechi așezări de pe teritoriul României!

 23.10.2024, 01:35

foto: Wikipedia

Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11, jucătorii formaţiei noastre vor evolua la Slatina, pe terenul unei echipe considerate revelaţii a acestui început de sezon, care, după 10 etape ocupă locul 5 în Liga a II-a.

Pentru fanii formaţiei FC Bihor, care doresc să ne însoţească la acest meci, le propunem cu această ocazie un "Ghid al suporterului", prin care dorim să prezentăm anumite date şi informaţii de cultură generală, despre oraşul unde avem următorul joc, dar şi să le propunem anumite locuri sau obiective care pot fi vizitate cu acest prilej,

ISTORIE

Municipiul Slatina este unul dintre cele mai vechi orașe ale țării, fapt atestat nu doar de documente istorice, dar și de dovezi descoperite în urma unor săpături arheologice ce dovedesc că zona orașului a fost locuită încă de acum 1 milion de ani.
Nu sunt multe localități în țară care să se poată mândri cu o istorie precum cea a Slatinei. Capitala Oltului este așezată în stânga râului Olt, ocupând suprafețe importante ale complexului de terase ale râului. Orașul este amplasat în formă de amfiteatru, în care zonele joase, respectiv lunca propriu-zisă a râului Olt, se încadrează la altitudini de până la 130-135 de metri, iar în zonele mai înalte, în nord, terasa medie a râului Olt ajunge chiar la o altitudine de 172 de metri.
Slatina mai este cunoscută datorită producției de aluminiu de la Alro, fiind cel mai mare consumator de energie electrică al României.

POPULAȚIE

Slatina are o populație de 63 487 de locuitori, fiind un centru industrial important. Având o istorie de 650 de ani și un centru istoric conservat, orașul deține un important rol cultural. Emblema orașului este podul peste râul Olt, proiectat în 1888.

PE PLAN FOTBALISTIC

În inima orașului se regăseşte echipa CSM Slatina, una dintre revelațiile acestui sezon. Clubul a luat naștere în anul 2009 și a promovat de două ori consecutiv din Liga a 4-a până în Liga a 2-a. După ce a promovat în eșalonul secund, echipa a continuat ca FC Olt Slatina, dar la finalul sezonului 2011-12 din Liga a 2-a, s-a desființat, numele de Olt Slatina fiind preluat de fosta CS Alro, care a continuat ca ACS FC Olt Slatina.
Secția de fotbal a CSM Slatina a fost reînființată în ianuarie 2018, noua sa echipă, formată cu această ocazie, participând la ediția pe județul Olt a Cupei României, pe care a câștigat-o, după care a avansat în Cupa României a sezonului 2018/19, fiind eliminați atunci în șaisprezecimi de către prim-divizionara Dunărea Călărași.

CASA CLUBULUI CSM SLATINA

Stadionul 1 Mai este locul unde își desfășoară meciurile de acasă cei de la Slatina. Capacitatea stadionului este de 10 mii de locuri. Ultima renovare de care acesta a avut parte a fost între anii 2008-2009, atunci când tribuna 1 a beneficiat de scaune. Stadionul este situat pe strada George Poboran, aproape de faleza râului Olt.

LOCURI DE VIZITAT

Suporterilor care doresc să ne însoțească le recomandăm să viziteze dealul Grădiște, care are aproximativ o înălțime de 600 de metri. Pe acest deal se regăsește și Castelul de Apă. Pe lângă acestea mai putem vizita mănăstirea Clocociov, construită în 1645, precum și cel mai mare drapel arborat din România, având 391 metri pătrați, dar să nu omitem Esplanada. Unul dintre cele mai frumoase spații amenajate din Municipiul Slatina. Este o panoramă deosebită, de unde se vede un frumos parc.

CURIOZITĂŢI

Povestea singurei companii cu capital privat ce a funcţionat neîntrerupt în perioada comunistă s-a născut în Slatina în anul 1912, anul ieşirii Albaniei de sub controlul otoman.
S-au împlinit anul acesta 112 ani, de când familia Memish şi-a început afacerea cu bragă, o băutură din făină neagră specifică turcilor nomanzi.
„Atletul albanez”, prăvălia familiei Memish, a fost unul dinte locurile favorite ale lui Eugen Ionesco, Nicolae Iorga, Amza Pellea, Nicolae Ceauşescu, Charles de Gaulle, dar şi a celor de la Iris.
Slatina a fost atestată documentar în 1368 şi este oraşul în care s-a născut marele dramaturg Eugen Ionesco, poetul Ion Minulescu, actriţa Mădălina Ghenea, dar şi oraşul copilăriei lui Dinu Lipatti.