Ştiri

Adrian Mărkuş – Un golgheter pentru liniştea Bihorului

 06.04.2011, 13:10
Adrian Mărkuş este golgheterul echipei FC Bihor, cu cele 12 goluri înscrise în primele 20 de etape ale ediţiei 2010-2011 din Seria a II-a a ligii secunde. Mărkuş a tranşat victoria orădenilor la Iaşi, prin dubla pe care a semnat-o în partea secundă. Tânărul atacant al "roş-albaştrilor" este şi unul dintre componenţii de bază ai lotului naţional de juniori U19, pentru care a înscris tot 12 goluri, dar numai în 10 partide disputate.

În continuare vă oferim posibilitatea să-l cunoaşteţi mai bine pe cel care a devenit liderul echipei FC Bihor şi care se anunţă de o certă perspectivă.

Nume: Mărkuş
Prenume: Adrian
Data naşterii: 10 aprilie 1992
Locul naşterii: Oţelu Roşu (jud. Caraş-Severin)
Echipe la care a jucat: Minerul Oraviţa, Liberty Salonta, ACU Arad şi FC Bihor
Hobby: film
Filmul preferat: "Spartacus"
Actor preferat: Kirk Douglas
Fotbalist preferat: Didier Drogba (Chelsea)

A început fotbalul la vârsta de 8 ani, la Oraviţa, la clubul local Minerul. Primul antrenor i-a fost Gheorghe Chirilă.
La 13 ani ajunge la Liberty Salonta, primul antrenor fiindu-i aici profesorul Duca. La vârsta de 16 ani debutează în echipa de seniori a clubului salontan şi implicit în Liga a II-a, într-un meci cu ACU Arad.

La FC Bihor, Adrian a ajuns în vara anului trecut, aici unde, după numai câteva jocuri şi-a câştigat dreptul de titular incontestabil în atacul "roş-albaştrilor".

Adrian Mărkuş este şi unul dintre componenţii de bază ai lotului naţional de juniori U19, selecţionată antrenată de Lucian Burchel şi care va disputa în vara acestui an, pe teren propriu, turneul final al Campionatului European. La lotul naţional, Mărkuş a înscris mai multe goluri decât selecţiile bifate, 12 goluri faţă de 10 selecţii.


- Cum ai început fotbalul?

- Fotbalul l-am început prin prisma faptului că jucam în faţa blocului cu băieţii. Bunicul meu m-a văzut că sunt talentat şi m-a dus la clubul din localitate (Oraviţa).

- Ce te-a atras către fotbal?

- Îmi plăcea să stau în colectiv, cu ei, şi îmi plăcea să joc fotbal. Eram toată ziua cu mingea în braţe.

- Ai avut de mic veleităţi de atacant?

- Da. Îmi plăcea cel mai mult să dau goluri şi încă de atunci eram omul responsabil cu golul.

- Cum ai ajuns la Liberty?

- S-a făcut o selecţie, la care bunul meu prieten, Gheorghe Ciulin m-a ajutat să ajung. Aici, la selecţie, am avut un meci, în care am jucat vreo 10-15 minute, am dat un gol şi o pasă de gol, iar antrenorii de la Centrul de Copii şi Juniori m-au oprit.

- Cum a fost activitatea ta de la Liberty?

- Am început la grupa de copii cu jucători născuţi în anul 1992, avându-l ca prim antrenor pe domnul profesor Duca, cu care făceam antrenamente în fiecare zi. Pentru mine fotbalul atunci era un lucru ce doream să-l fac, dar nu mă gândeam la performanţă. De la vârsta de 15 ani, domnul Ghiţ m-a promovat la echipa dumnealui, care era formată din jucători născuţi în anii 1990 şi 1991. Atunci, în perioada aceea, mi-am dat seama că fotbalul înseamnă mult mai mult decât credeam eu. Din momentul acela am început să mă gândesc la performanţă la modul serios.

- Cum ai debutat la seniori?

- Am început ca rezervă în sezonul 2007-2008, iar domnul profesor Tibor Selymes mi-a dat încredere şi m-a introdus în teren. În primul an nu am avut evoluţii multe la echipa mare. În al doilea, am avut mai multe evoluţii, dar pentru noi a fost primordial câştigarea titlului naţional de juniori şi jucam mai mult la echipa de juniori, unde eram cu toţi colegii de la grupa mea, cu care am câştigat până la urmă şi titlul naţional.

- Cum ai ajuns la FC Bihor?

- În vara lui 2009 am fost împrumutat, împreună cu alţi colegi de la echipa de juniori, la ACU Arad, în liga a III-a, echipă cu care am obţinut promovarea în divizia secundă. La sfârşitul sezonului, după promovare, am primit un telefon de la domnul Sărmăşan, care mi-a spus să mă prezint în vara anului trecut la reunirea echipei FC Bihor, fiindcă o să încep pregăirile aici.

- Cum apreciezi sezonul actual de la FC Bihor?

- Am debutat încă din prima etapă ca titular la FC Bihor, în deplasare, împotriva formaţiei Arieşul Turda, etapă în care am înscris şi primul meu gol în Liga a II-a. Am simţit o bucurie în suflet după marcarea acelui gol. Această bucurie o simt de fiecare dată când marchez, indiferent când sau de câte ori înscriu pentru FC Bihor şi sunt mândru că joc la această echipă.

- Prin ce consideri că te-ai impus la FC Bihor?

- Prin munca pe care o depun zi de zi la antrenamente, prin seriozitatea cu care tratez fiecare antrenament, fiecare meci.

- Te aşteptai să fii golgheterul echipei?

- Să fiu sincer, nu mă aşteptam, dar pe parcurs am început să cred că pot să marchez indiferent de echipa cu care jucăm, deoarece colegii, antrenorii, tot staff-ul tehnic, îmi dădeau încredere şi simţeam că am o datorie faţă de ei.

- Cum apreciezi evoluţia echipei orădene în actualul sezon?

- Noi suntem o echipă tânără, dornică de performanţă, care, de la primul jucător şi până la ultimul, ne dorim să jucăm în Liga I cu FC Bihor. Am avut perioade şi bune şi grele, dar am ştiut să fim aproape unul de celălalt în momentele grele şi ne simţim ca o familie. Acest lucru ne-a ajutat enorm de mult să ajungem unde am ajuns. Mai avem mult de muncit şi trebuie să tratăm toate meciurile ca decisive de acum în colo.

- De când aţi început să credeţi în promovare?

- Pe parcursul campionatului am văzut şi am simţit că avem un joc bun, că avem nişte baze bine puse şi prin prisma rezultatelor pe care le-am înregistrat în acest campionat am început să sperăm din ce în ce mai mult. Fiecare pas pe care l-am făcut ne dădea tot mai mult încredere în noi.

- Cum aţi reuşit să vă impuneţi în ultimele trei jocuri din deplasare, pe terenul unor contracandidate?

- Suntem nişte copii talentaţi, toţi, care muncim foarte mult la antrenamente şi care ne dorim extrem de mult să câştigăm fiecare meci, cu o strategie foarte bună, pe care am avut-o, de asemenea, şi o dorinţă în plus faţă de adversare, ştiind că nu luptăm cu ei pentru prime şi acest lucru ne-a făcut să obţinem victoria.

- Consideri că Oradea are prima şansă la promovare?

- Eu cred că promovrea se joacă şi că vom fi nevoiţi să luptăm până în ultima etapă pentru a ne îndeplini obiectivul.

- Ce îţi propui cu FC Bihor?

- În primul rând, îmi doresc să avem un joc cu care să mulţumim lumea şi să promovăm în Liga I, pentru toţi aceşti suporteri minunaţi care sunt în Oradea.

- Eşti şi la lotul naţional de juniori...

- Acolo avem un grup foarte bun. Avem un antrenor care ştie foarte, foarte bine ce vrea de la noi şi asta ne-a determinat să înţelegem şi noi foarte bine ce vrem în momentul în care intrăm în teren cu tricoul reprezentativei României pe noi. Îmi doresc să avem o evoluţie foarte bună la Campionatul European şi sunt sigur că nu ne vom face de râs.

Având în vedere că duminică, 10 aprilie, este ziua de naştere a lui Adrian Mărkuş, conducerea clubului îi urează un călduros "La mulţi ani!!" şi multe împliniri, alături de echipă!